Václav IV. – Kulinářské umění

Doba Václava IV. Václav IV. Lucemburkové Církev Výtvarné umění
Architektura Kulinářské umění Hudba Literatura Věda
Móda Vojenství Odkazy Ke stažení

Kulinářské umění v době Václava IV.

Zkusme na začátek nějaké inspirace. Pro venkovany tím nejtypičtějším jídlem kupodivu nebyl chléb (ten byl už trochu slavnostnější, jeho příprava byla náročná), ale obilné placky a hlavně kaše. Rudolfovi, jednomu z předchůdců Jana na českém trůně, se říkalo posměšně „král Kaše“ za to, že byl lakomý a toto prosté jídlo podával i na královském dvoře.

Vaříme kaši podle střeověkého receptu

Vemte 2-3 hrsti obilí (naši předci jedli nejvíce žito a potom oves, pšenice byla ve středověku aspoň u nás rozšířená méně), nahrubo ho semelte v mlýnku na kávu, smíchejte s vodou a nechte do rána bobtnat. Ráno přimíchejte podle chuti med, kousky ovoce, a na hrubo nasekané vlašské ořechy. (Čerstvě semleté obilí chutná jinak než koupená krupice!)

Takováhle kaše byla asi nejběžnější jídlo obyčejných lidí na venkově, ale kupodivu, stále víc se ukazuje, že patřila k tomu nejzdravějšímu a dnešní specialisté na výživu doporučují den začínat právě takovým jídlem. Kdo jste líný mlít obilí, namíchejte si místo něj ovesné a žitné vločky.

Menu královského dvora

Jako předkrm kaši z jedlých kaštanů:

5 jedlých kaštanů oloupejte a vařte doměkka (asi půl hodiny), pak je rozmačkejte a přidejte 3 lžíce hrubé mouky, 1-2 lžíce práškové lékořice a asi lžíci prášku z osladiče. Za stálého míchání vařte, dokud se hmota nespojí v kaši.

Hlavní chod: Pečeně na víně

Nalož plátky masa (na královském dvoře to byla nejčastěji zvěřina, ale můžeme ji nahradit hovězím) na 3 dny do láku. Ten uděláš z červeného vína, přidáš několik kuliček jalovce a nového koření, bobkový list, tymián a hřebíček, trošku pepře. Do láku také najemno nakrájej 2 mrkve a cibule. Po 3 dnech vlož zeleninu do silného vývaru a zahusti trochou mouky, přidej špetku skořice a badyánu a udělej omáčku. Maso upeč. Během pečení potírej lákem. Jako přílohu podávej zprudka opečený bílý chléb.

Pudink jako dezert

Jako dezert můžete servírovat pudink dle německého receptu z roku 1354: Vezme se kozí mléko a půl funtu (250 g) mandlí. Roztluč čtvrt funtu (125 g) rýže na mouku.

Vlož to do studeného mléka. Vezmi slepičí prsa, který bys měl nadrobno rozkouskovat. A vmíchej je do toho. A přidej čistý tuk do toho. A mělo by se to vařit dostatečný čas. Pak odstaví se to a vezmi rozdrcené fialky a vhoď je tam. A čtvrt funtu (125 g) cukru. Přidej to tam a podávej.

Italský dezert

Výborný dezert ze severní Itálie z počátku 14. stol.: Nastrouhej na pánev tvrdý sýr a nech ho roztavit na mírném ohni. Posyp skořicí a cukrem, ať se spojí se sýrovou hmotou. Pak dej na prudký oheň, až budeš mít křupavou sýrovou placku.

Chebolace (recept z Anglie)
Připrav si 1l masového vývar z 1 kuřecího trupu, které budeš vařit 3 hodiny s několika kuličkami pepře, nového koření, jalovce, jedním bobkovým listem a jednou cibulí. Vše z vývaru vyjmi a do vývaru vlož zeleninu nakrájenou na drobno: 250 g cibule, 125 g kapusty, 125 g hořčičné nati, 125 g špenátu, snítka petrželky, 3 žloutky, 3 snítky šafránu, trocha soli, 2 lžíce oleje, 1 lžičku cukru, půl lžičky skořice, půl lžičky zázvoru. Znovu přiveď k varu a vař bez poklice asi 20 minut. Slij tento druhý vývar a rozmíchej v něm 2 žloutky a vlij to zpět k zelenině. Opět postav na mírný oheň a za stálého míchání ještě pár minut vař. Na talíři jednotlivé porce jemně zapraš skořicí.

Creese (recept z Normandie)
Z 350-400g mouky a 2 vajec uválej těsto a rozděl ho na dvě půlky. V hrnku rozdrť několik snítek šafránu v půl lžičce vody, aby se uvolnila barva. (Čím více šafránu, tím lepší barva, ale i výraznější chuť. Množství koření bylo znakem movitosti hostitele.) Roztok šafránu zapracuj do jedné půlky těsta, druhou půlku nechej nebarvenou. Obě pak rozválej na tloušťku prstu a nakrájej na dlouhé proužky asi 2 cm široké. Proužky proplétej žluté jedním směrem, nebarvené druhým, místa spojů slepuj kapkou vody.

Propletenec nakonec válečkem rozválej na jednotnou tloušťku. Výsledek by měl připomínat tlustou kostkovanou látku. Dej do vroucí vody a vař asi 10 minut. Nastrouhej sýr a polovinu rozprostři na talíř. Pak vyjmi cressee z vody, nech okapat a položž na sýr. Druhou polovinu sýra dej navrch, přidej máslo či olej a podávej.

Hovězí Bourguignon (Dvůr Burgundského krále, 15. století)
Připravíme si zálivku, které se říkalo hypokras. Vezměte 1l červeného vína, špetku skořice, lžičku hřebíčku, pár kuliček pepře, nastrouhejte půl lžičky muškátového oříšku a asi 30 dkg cukru (na burgundském dvoře se myslel javorový cukr, dnes častěji seženeme třtinový). Promíchejte v lahvi a nechte několik dní v lednici, aby se koření i cukr úplně rozpustily ve víně a víno nabralo jejich chuť. Pak do velkého kastrolu dejte hovězí nakrájené na kousky asi jako na guláš, smíchejte s nakrájenou zeleninou (cibule, petržel, celer, mrkev) na jemné kousky, okořeňte pepřem osolte a zalijte zálivkou, aby bylo vše potopené. Nechte v zálivce v lednici nejlépe 3 dny, nejméně 3 hodiny. Maso krásně zkřehne a natáhne chuť zálivky a zeleniny. Pak maso vyjměte, nechte okapat a osmahněte krátce na rozpáleném oleji na pánvi, aby se zatáhlo. Zeleninu s marinádou zatím vařte v kastrolu. Pak maso vraťte do marinády a vše společně duste pod poklicí 2-3 hodiny, dokud maso není zcela měkké. Nakonec vyjměte maso a omáčku můžete rozmixovat. Podává se s černým chlebem.

Marcows (recept z Anglie 14. století)
Z půl kila mouky a asi tří hrnků vody udělej vláčné těsto. Vodu přidávej postupně, aby to s ní nepřehnal. Těsto rozválejte na na tenkou placku a tu nakrájejte na proužky široké asi 3-5 cm. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte je asi 5-10 minut, dokud nezkřehnou. Pak je vyjměte z vody, nechte okapat a zasypte strouhaným sýrem. Dejte na plechu krátce zapéct do trouby, sýr se rozteče a vytvoří nahoře propečenou krustu.

Pučálka
Den předem namočíme hrách. Pak ho rozprostřeme na plech a upražíme v rozehřáté troubě. Upražený hrách bude nasládlý a je to taková obdoba třeba sušenek.

Vyhlaste ve škole anketu o nejlepší středověký recept!

Rozdělte se na týmy a každý připravte jeden recept. Pak udělejte vzájemnou ochutnávku a hodnocení receptů.

Další inspiraci ke spoustě dalších středověkých recptů najdete na webu Myschwerk >>

Vyrazte na slavnost středověké kuchyně na hrad Šelmberk >> , kde můžete řadu z nich ochutnat i vidět stolování v praxi.

a pokud vás tam zaujmou středověká řemesla, zkuste se podívat ještě dál do historie do archeoparku Villa Nova v Uhřínově v Orlických horách >>.

Měkčené zbraně pro larp, cosplay, divadlo, hračky

Doba Václava IV. Václav IV. Lucemburkové Církev Výtvarné umění
Architektura Kulinářské umění Hudba Literatura Věda
Móda Vojenství Odkazy Ke stažení